S lokaliteta Vižul

ZAVRŠENA OVOSEZONSKA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA POLUOTOKU VIŽULA

Arheološki turizam kao dugoročni plan

U ovom kompleksu život se odvijao u kontinuitetu čak 500 godina, a s obzirom na infrastrukturu, možemo reći da je život tu bio iznimno kvalitetan, ta je rimska vila imala nevjerojatno razvijen sustav zagrijavanja vode i zraka, rekla je mr. Kristina Džin

MEDULIN - Na poluotoku Vižula kod Medulina jučer je završena ovogodišnja kampanja programskog arheološkog iskapanja i istraživanja dijela antičko-kasnoantičkog kompleksa u organizaciji MIC-a Brijuni-Medulin u suradnji s Arheološkim muzejom Istre u Puli te uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Istarske županije i Općine Medulin.

Voditeljica istraživanja mr. Kristina Džin istaknula je da je, osim izvanrednog sustava za zagrijavanje vode i zraka te mozaika koji su nedavno već predstavljeni na konferenciji za novinare, na Vižuli nedavno otkriven i dio sustava kanala za oborinske vode.

- U ovom kompleksu život se odvijao u kontinuitetu čak 500 godina, a s obzirom na infrastrukturu, možemo reći da je život na ovom području bio iznimno kvalitetan – ta je rimska vila imala nevjerojatno razvijen sustav zagrijavanja vode i zraka. Za sada planiramo zaštititi mozaik, zatim ga skinuti i konzervirati te ga očuvanog predstaviti javnosti zajedno s ostalim mozaicima. Također, planiramo istražiti i dubinski sloj ispod mozaika, rekla je mr. Džin.

Dr. Vesna Girardi Jurkić, voditeljica projekta istraživanja, ukazala je na fantastičan sustav infrastrukture, koji može biti udžbenički primjer. Posebno je istaknula savršenstvo funkcioniranja cijeloga sustava: cijevi, cisterna, prostorija za kupanje i znojenje (preteča današnjih sauni)…

Darko Lorencin, predsjednik Vijeća općine Medulin, naglasio je važnost čuvanja lokaliteta.

- Takvi su nalazi vrlo vrijedni i valja ih predstaviti turistima, a prije svega trebaju se zaštititi od moguće devastacije. Zbog toga ćemo od Županije zatražiti financiranje putem Interrega i Cardsa da bismo ušli u projekt financiranja već u rujnu tako da se nastavi s istraživanjem te da bismo te atrakcije mogli predstaviti turistima, rekao je Lorencin.

U dugoročnim je planovima kreiranje arheološkog parka na Vižuli, budući da je riječ, kako su istaknule mr. Džin i dr. Girardi Jurkić, o vrlo vrijednom kompleksu. Istraživanje se u idućim sezonama planira proširiti na cijeli poluotok.

Inače, dio vile koji je istražen proteklih tjedana bio je kupališni dio – sustav za zagrijavanje počinjao je drvenom peći, hipokaustom, a zatim se kroz gredice i šupljine, kroz mehanizam koji je bio vrlo dobro isplaniran, toplina širila podovima i zidovima. Rimljani su imali ono što danas imaju luksuzne vile – podno grijanje.

V. BEGIĆ

Izvor:

  • © Glas Istre, Utorak, 16. kolovoza 2005 - http://www.glasistre.hr/?399ed12c4501c135cded4094ff199fd2,TS,760,,4765,,63290,

Main Menu


Created: Saturday, August 20, 2005; Last updated, Sunday, June 04, 2023
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA