Devastirani dio arheološkog nalazišta u Pomeru

NOVO ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE U POMERU

Pronađen dio mozaika iz 2. stoljeća

English (Synopsis)

Nekim svojim elementima, »pomerski« se mozaik može vezati uz mozaik kažnjavanja Dirke. Mozaik je najvjerojatnije dio raskošnijeg termalnog kompleksa zato jer su u njegovoj neposrednoj blizini, čišćenjem šute koja je nastala nakon devastacije, pronađene kockice od staklene paste tamnoplave i tirkizne boje te pozlaćeni segmenti

POMER - Nalazi novog arheološkog iskopa u Pomeru jučer su predstavljeni na konferenciji za novinare. Na lokalitetu je pronađen dio većeg mozaika koji datira iz razdoblja 2. stoljeća poslije Krista i velika cisterna u obliku slova L koji su bili dio luksuzne rimske vile.

- Prije četiri mjeseca iz medija smo saznali o devastaciji arheološkog nalazišta u Pomeru. Radi se o vili koja je građena na tri terase i to u razdoblju od 1. do 4. stoljeća poslije Krista. Treća, gornja terasa objekta, uništena je radom pikamera. Tu je pronađen i dio većeg mozaika koji je nastao u drugoj ili trećoj fazi izgradnje vile, kazala je voditeljica kopnenog arheološkog iskopa mr. Kristina Džin, ravnateljica Arheološkog muzeja Istre.

Mozaik je polikroman, osnova mu je crno-bijela, a upotrijebljene su i oker i svijetloroza teserice. Nekim svojim elementima može se vezati uz mozaik kažnjavanja Dirke. Mozaik je najvjerojatnije dio raskošnijeg termalnog kompleksa zato jer su u njegovoj neposrednoj blizini, čišćenjem šute koja je nastala nakon devastacije, pronađene kockice od staklene paste tamnoplave i tirkizne boje te pozlaćeni segmenti. Staklenim su se pločicama ukrašavali unutrašnji zidovi privatnih i javnih luksuznih termi.

Cisterna u obliku slova L poploćana je sitnim keramićkim ploćicama.

- U donjem segmentu, koji je istražen klasičnom arheološkom metodom, dakle ručnim iskopom, zidovi su dosta dobro sačuvani i jako se dobro mogu iščitati same faze izgradnje ovog objekta. Tu se nalazi i interesantna cisterna u obliku slova L, koja je također u vrlo dobrom stanju te i dan-danas nepropusna. Razlog tome je što je popločena izuzetno finom i sitnom podnom oblogom u tehnici opus picatum, dakle malim keramičkim pločicama, kazala je Džin.

Prisutan je i sustav kanala koji je dijelom klesan u živu stijenu i koji je arheološkim istraživanjem i čišćenjem devastiranog dijela bilo moguće uspješno dokumentirati. Ovaj objekt proteže se i na susjedne parcele te, prema riječima Džin, nije izdvojen, već je dio jednog kompleksa - velike medulinske rimske rivijere.

- Ako se uzme u obzir da su objekti notirani od područja Stupica, koje se nalaze par kilometara južno odavde, pa preko cijelog pomerskog zaljeva sve do Vižula, znači da je ovdje zaista postojao jedan veliki centar za odmor i za proizvodnju. Ovdje je doslovce sva rimska elita boravila barem u jednom dijelu godine. Arheološki muzej Istre nastojat će da se ovaj dio lokaliteta, koliko god je to moguće, jednim dijelom sačuva i prezentira u sklopu budućeg objekta o čemu će krajnji sud donijeti konzervatori. Nama sada predstoji kvalitetna dokumentacija, geodetsko snimanje te ćemo onda vidjeti što će biti s ovim mozaikom – hoće li će ostati in situ ili će biti izvađen iz konteksta i premješten u arheološki muzej, veli Džin.

Dio istraživanja obavljen je i pod vodom, a voditeljica hidroarheološkog istraživanja je Ida Koncani Uhač.

Kristina Džin pokazuje dio pronađenog mozaika

- Ovih smo dana započeli s istraživanjem antičkog pristaništa koje također ulazi u sklop ove luksuzne rezidencijalne rimske vile. Njegova sačuvana i otkrivena dužina je do sedam metara, a širina mola je deset metara. Formiraju ga veliki pravilno obrađeni kameni blokovi, a s unutrašnje strane ispunjen je sitnim kamenom i odbačenim građevinskim materijalom. Pronašli smo i niz zidova koji čine objekte prve terase ove vile. Važnost kod istraživanja antičke luke jest to što ovakvi lučki uređaji daju vrlo bogate kulturne slojeve u kojima je građa koju mi pronalazimo slučajno ili namjerno bačena s broda, kazala je Koncani Uhač.

Ovo je nakon dugo godina prvo hidroarheološko istraživanje koje vodi Arheološki muzej Istre.

- Veliku većinu kopnenih arheoloških objekata nije moguće sagledavati bez kvalitetnog hidroarheološkog kartiranja nalaza ispod mora. Zato ćemo s jednom mladom hidroarheološkom ekipom, koja stasa u Puli i koja još treba dosta toga raditi na usavršavanju opreme za provođenje istraživanja, to pokušati i učiniti, tvrdi Džin.

B. VINCEK

Izvor:

  • © Glas Istre, Četvrtak, 19. travnja 2007 - http://www.glasistre.hr/?976684378e5797bb6c35ae34bec963c5,TS,2240,,13004,,166039,2

Synopsis

Part of a large mosaic from the 2nd century is discovered

A grandiose Roman villa was discovered in Pomer near Medulin with some colorful and elaborate mosaics on one of the floors. They have also discovered artifacts in the sea near the villa as well as part of the pier and an L-shaped cistern, which is in working condition to this day. Part of the mosaic was destroyed with pneumatic hammers while preparing for a foundation of an apartment house. The decision will have to be made to move the mosaic or leave it in its place.

Synopsis by Pino Golja


Main Menu


Created: Wednesday, April 19, 2007; Last updated: Sunday, June 04, 2023
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA