Giacomo Girolamo Casanova
Relevant Non-Istrians


 

Turizam u Balama

I Casanova promovira baljanski turizam

English synopsis

Autor Franjo ŽERAVICA
19.10.2006
BALE–Otkako je u Balama vlast preuzela Udruga građana Mon Perin, na čelu s istaknutim menadžerom Plinijem Cucurinom, ova mala općina doživljava i turistički preporod. Prema podacima turističke zajednice, prošle je godine u preuređenim kampovima San Pol i Colone i u privatnom smještaju ostvareno 94.000 noćenja, što je za trećinu više nego prethodne sezone.

Kampove je preuzelo trgovačko društvo za razvoj Bala, koje je osnovala Udruga Mon Perin, i znatno poboljšalo turističke usluge. Daljem turističkom usponu, uz otkriće najvećeg groblja dinosaura na Mediteranu, u plićinama uvale Colone, otvaranje paleontološkog parka i zbirke fosila dinosaura, koja će biti uređena u galeriji Ulika, pridonijet će, vjeruju u baljanskom TZ-u, i otkriće da je u Bale dolazio i čuveni venecijanski renesansni ljubavnik Casanova.

Naime, jedan baljanski student je pretražujući stare spise u venecijanskim arhivima otkrio i podatak da je Casanova tri godine dolazio u Bale i boravio u kaštelu Bembo zbog neke mlade dame iz venecijanske obitelji Soardo, koja je u 17. stoljeću upravljala dvorcem. Zahvaljujući financijskoj pomoći talijanske vlade, kaštel Bembo se obnavlja i danas opet svojim monumentalnim izgledom podsjeća na doba, kada su u njemu boravile renesansne dame, vitezovi i ljubavnici.

Udruga Mon Perin ima zamašne planove o uređenju netaknute baljanske obale, gradnji luksuznih hotela i pretvaranju starog naselja u grad-hotel, što će pridonijeti bržem razvoju turizma u ovoj maloj nerazvijenoj općini.

Izvor:

  • http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/istra/768198/index.do

Synopsis

Even Casanova is promoting tourism in Bale

Bale- Since Mon Perin, a citizens group and city manager Plinio Cucurin took the reigns of the Bale's government, the town has prospered enormously and achieved a sort of tourist renaissance. The goal is to make Bale a premiere tourist place by restoring old houses and building hotels.

A student inspecting old Venetian documents found out that even Casanova visited Bale three years in a row in the 17th century visiting a Venetian beauty of family Soardo that lived and managed castle Bembo. Castle Bembo is in the process of restoration with money donated by thy Italian government in order to bring it to the state or its old splendor.

Synopsis by Pino Golja


Main Menu


Created: Friday, March 23, 2007; Last updated: Wednesday, August 05, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA


Main Menu