Reprinted from: http://www.klik.hr/vijesti/2005/03/23/0002002.html

 23.03.2005.

Verne usred Istre

Ako u Googleovu tražilicu upišete 'Jules Verne', na visokom osmom mjestu među odgovorima naći će se grad usred Istre. Naime, vrijedni Pazinjani itekako slave velikog francuskog pisca, a imaju i zašto.

Verneov klub u Pazinu osnovan je zbog zanimljive činjenice da se upravo u tom gradu događa ključna scena jednog od Verneovih romana. U knjizi "Mathias Sandorf" iz 1885. junak iz naslova je, poput Dumasovog Edmonda Dantesa alias grofa od Monte Christa, osuđen na smrt te bježi iz tamnice, da bi se zatim svetio onima koji su ga u dotičnu strpali. A štos je u tome da je dotična tamnica baš pazinski kaštel, i da grof Sandorf iz sužanjstva bježi verući se po zidovima poznate Pazinske jame.

U pazinskom gradskom arhivu sačuvana su Verneova pisma gradskim vlastima u kojima moli za detaljan opis kaštela, jame i ostalih detalja koji su mu u fabuli bili potrebni. Veliki pisac se nije oslanjao samo na maštu, već je pazio da stvarna mjesta koja koristi u svojim pustolovinama opisuje vjerno i točno.


 

A budući da je baš Pazin dobio počasno mjesto u jednom od njegovih romana, bilo je sasvim prirodno da tamo bude 1998. osnovan Jules Verne klub koji će njegovati sjećanje na velikog pisca i njegovo djelo, te okupljati ljubitelje i štovatelje djela francuskog vizionara. I neki od nas u Kliku su članovi tog kluba, koji ne naplaćuje nikakvu upisninu ni članarinu. Za članstvo je potrebno klupskoj knjižnici donirati jedan primjerak nekog djela Julesa Vernea (na bilo kojem jeziku!), po mogućnosti u nekom rjeđem i antikvarnijem izdanju koje klub još nema, i automatski postajete član. A ako ste pak poklonili 'duplić', i to će dobro doći - naime, klub je povezan s ostalim, brojnim udrugama širom svijeta, s kojima između ostalog i razmjenjuje knjige.

Pazin se od 1992. može pohvaliti i Ulicom Julesa Vernea, a od 1998. svake se godine održavaju i Dani Julesa Vernea, manifestacija koja kulminira vjernom rekonstrukcijom suđenja Sandorfu, kad glumci u odorama austrijskih žandara na obljetnicu suđenja iz romana (26. lipnja 1867.) sprovode "Mathiasa Sandorfa, Stjepana Bathoryja i Ladislava Zathmara" do dvorca kaštela, gdje ih se osuđuje na smrt zbog veleizdaje te nakon toga glumac Sandorf bježi verući se zidinama kaštela.

Ima tu još mnogo toga, "Trka oko Pazina za 80 minuta", izvrsne pizze s verneovskim imenima u lokalnoj pizzeriji (preporučamo "20.000 liga" koja je, naravno, s plodovima mora), letenje balonom i tako dalje, ali nema smisla da vam pričamo o tome. Otiđite jedne godine i vidite i sami, Pazinjani su jako gostoljubivi (a istarska vina su zasluženo na dobrom glasu), i jamčimo da ćete se dobro provesti. Bolji način da se održi uspomena na Julesa Vernea teško da se i može zamisliti.

M.F. 


Main Menu