line_gbg70.gif (2144 bytes)

Journalism and Periodicals
Literature
line_gbg70.gif (2144 bytes)

 

Stari tiskarski stroj

U PAZINSKOM ISTRATISKU NALAZI SE DOBRO UŠČUVANA GRAFIČKA OPREMA

Ako Pazin neće muzej tiskarstva, neka opremu ustupi Puli

Ponedjeljak, 15. siječnja 2007.

Sudeći prema programu rada Pučkog otvorenog učilišta, za ovu godinu gradski muzej nije zainteresiran za staru grafičarsku opremu, jer u svom programu o postavu o tiskarstvu nije naveo ni »t«. Stoga je moguće da sva oprema iz Istratiska jednog dana završi kao staro željezo

Snimio i zapisao Mirjan RIMANIĆ

Premještanje tiskarskih strojeva iz pulske tiskare u medijima je okarakterizirano kao kulturocid, jer je time uništen potencijalni fundus planiranog muzeja tiskarstva. U pazinskom Istratisku, tiskari u stečaju, još se uvijek nalaze stara grafička oprema i strojevi. Oni više nikomu ne služe, stoga je moguće i time popuniti fundus budućeg pulskog muzeja tiskarstva. Sve je to već bilo ponuđeno pazinskom muzeju, međutim do danas se nitko od njih nije javio, kaže Marijan Zović iz Istratiska. Sudeći prema programu rada Pučkog otvorenog učilišta, gradski muzej nije zainteresiran za staru grafičarsku opremu, jer u svom programu o postavi o tiskarstvu nije naveo ni »t«. Stoga je moguće da sva ta oprema iz Istratiska jednog dana završi kao staro željezo. Bila bi to nenadoknadiva šteta, jer je pazinska oprema starija od one iz pulske tiskare.

Dionosauri tiskarstva

U Istratisku se nalazi dobro opremljeni regal sa solidnim izborom pokretnih metalnih i drvenih slova. Na njemu je sva oprema potrebna za ručni slog, a u ladicama se nalazi velik broj klišeja s logotopima raznih tvrtki i ustanova koje su nestale u privatizaciji ili u promjeni društvenog poretka koncem 20. stoljeća. Uz ovaj najstariji način pripreme tiska u Istratisku postoji i stroj za strojni slog, koji je lijevao olovne retke koji su se kasnije slagali u cjelinu i tiskali kao stranice. Osim toga, tu su i dva stara tiskarska stroja, pa se uz neznatne intervencije od ove opreme osim statičnog muzejskog postava može napraviti jedna mala tiskara u kojoj bi se moglo demonstrirati kako se nekada tiskalo. Danas je grafička industrija nezamisliva bez računala, pa ta oprema i strojevi, koji su u upotrebi bili do prije 15-ak godina, podsjećaju na dinosure tiskarstva.

Regal za ručni slog

Tipkovnica slagarskog stroja

Ladica s klišejima

Uredno posložena metalna slova

Šteta da u Pazinu nitko ne pokazuje zanimanje da se negdje uredi izložba posvećena tiskarstvu, jer je ovaj grad svojevremeno sa svojim Istratiskom visoko kotirao među grafičarima u širem okruženju. Danas je Istratisak, poput nekih drugih tvrtki koje su nekoć bile gospodarske perjanice grada, u teškom položaju. Nekoć poznata tvrtka spala je na ostatke ostataka te je pitanje dokle će sva ta oprema ostati u njenim pogonima i kada će nekomu pasti na pamet da je odveze u staro željezo. Onamo gdje je prije nekoliko godina i završio jedan stari stroj firme Nebiola.

Bez kulturnih interesa

Treba spomenuti da Pazin ima bogatu tiskarsku tradiciju. Ovdje je počekom 20. stoljeća tiskan poznati list Pučki prijatelj, a u vrijeme talijanske okupacije u Pazinu je djelovala Tipografia Zanini. To može biti još jedan argument da se upravo ovdje uredi tiskarska zbirka, koja bi najlogičnije funkcionirala u sklopu Muzeja grada Pazina. U protivnom se sva ta stara i za povijest tiskarstva vrijedna oprema može prenijeti u Pulu. Zašto ne! Ostane li u Pazinu, mala je vjerojatnost da neće završiti na otpadu, a onda je kasno plakati i pozivati na kulturocid. Istini za volju, velik dio te opreme, pogotovo regal i strojni slog, u prostorima tiskare nalaze se zbog sentimentalne veze zaposlenika s tradicijom svoje struke. A i zbog toga što tiskara u stečaju nema novca da plati radnike i prijevoz koji bi sve to odnijeli u škovace. Smatra li netko da svu tu opremu treba sačuvati u muzeju, onda je sekunda do 12 da taj vrijedan inventar skloni na sigurno, a potom primjereno i izloži.

Strojni slog

Posuda za topljenje olova na strojnom slogu

Posuda za topljenje olova na strojnom slogu

Ljudi koji su neke stvari u Pazinu mogli spriječiti, a nisu, u više su navrata pokazali da ih tradicija kojoj se mogu pridodati kulturne konotacije ne zanima. Tko zna koliko je toga propalo, a da nitko ni okom nije trepnuo. Kad je u dio tvornice Pazinka selila Usluga, na smetlište je odvezen velik dio arhive lista Pazinka. Bilo je ondje na stotine fotografija i negativa, ali i drugih dokumenata o tvornici koja je svojevremeno bila presudna za razvitak Pazina i njegove šire okolice. Na isti su način završile neke zbirke i fotodokumentacija iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile. Sve se to svelo na nekoliko redaka u novinama, a Grad je zapravo ostao siromašniji za vrijedne i nenadoknadive dokumente o svojoj prošlosti. Slijedom toga, pitanje je kada će odvoz opreme iz Istratiska na otpad završiti kao novinska vijest na koju će se kasnije zgražati tzv. kulturna javnost. Kad malo porazmislim, ma zapravo koga to uopće i zanima. Koga je zanimalo kada su uništene arhiva Pazinke i zbirke Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile?

Još uvijek ima vremena da se spasi stara grafička oprema u Pazinu, ali uz odgađanje to može biti i prekasno.

Izvor:

  • © Glas Istre - http://www.glasistre.hr/?f8bd6ad8e1290ce8c2a9cf66f55e0cf7,TS,1887,,11681,,150513

Main Menu


Created: Friday, July 27, 2007; Last Updated: Tuesday, February 19, 2013
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA